Yoga, liefde en wereldvrede

Mijn grootste droom is om yoga en liefdemoetjedoen met elkaar te verbinden. Het mooie aan dat ik deze twee met elkaar wil verbinden is dat het voor mij bij yoga vooral gaat om verbinden. Verbinden met jezelf, met waar je op dat moment staat, met alles wat er is en daar helemaal oké mee te zijn. Maar ook verbinden met anderen. Ik geloof dat voor de menselijke ervaring het allerbelangrijkste wat er bestaat liefde en verbinding zijn.

Stel je zou een lijstje zou maken van de dingen die je belangrijk vindt in je leven. Vervolgens zou je alle dingen op die lijst met elkaar vergelijken, dan denk ik dat bovenaan die lijst altijd mensen zullen staan. Of het nou familie, vrienden of communities zijn. We zijn zulke sociale wezens, dat ons verbinden met andere mensen tot een van onze primaire levensbehoeftes behoort.

Wat ik zelf zo mooi vind aan yoga is dat het een hele toegankelijke manier is om in contact te komen met jezelf. Met je vreugde, met je verlangens, maar ook met dingen die moeilijk zijn, dingen waar je tegenaan loopt. Als je dichterbij jezelf komt en kunt zijn met alles wat er is, kun je vanuit daar ook gemakkelijker en authentieker contact maken met anderen.

Ik heb zelf de ervaring dat ik doormiddel van yoga weer beter in contact kan komen met mijzelf en daardoor ook gemakkelijker in contact ben met anderen. Ook als dingen ongemakkelijk zijn.

Als ik aan het einde van een yogales naar mijn studenten kijk, zie ik allemaal tot rust gekomen, liefdevolle mensen de ruimte verlaten. Dat is voor mij een van de mooiste dingen die er zijn.

Al jaren geleden zei ik: ‘ik zou zo graag een keer een yogaworkshop willen geven aan wereldleiders.’

Waarom aan wereldleiders?
Omdat ik denk dat mensen die nare dingen in de wereld brengen, vaak zelf getraumatiseerd zijn en daar niet mee kunnen zijn. Vanuit het getraumatiseerde stuk, vanuit de pijn raken ze van zichzelf verwijderd en zijn ze in staat tot hele erge dingen.

Ik heb een visie dat als ik deze mensen (wereldleiders) weer in contact kan brengen met zichzelf, met hun eigen vreugde en verlangens, met de verbinding met zichzelf in alles wat er is, dat het dan niet mogelijk is dat we elkaar zulke nare dingen aan zouden doen.

Misschien is het een naïef idee, maar ik geloof er wel in. Ik zie een wereld waarin we op een liefdevolle manier contact kunnen maken met de mensen om ons heen en op die manier bij kunnen dragen aan een mooiere en gelijkere wereld.

Vandaar de titel van mijn yogaworkshop: ‘Wat als Donald Trump aan yoga zou doen?’

Vind jij het leuk om een keer op een laagdrempelige manier kennis te maken met jezelf en je lijf? Dan zou ik het ontzettend leuk vinden je bij mijn volgende yogaworkshop te zien.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *