Vrouwenreis Ecuador - Katrien de Jong

De natuur als ingang naar jezelf, hoe werkt dat?

Als echte natuurliefhebber weet ik al sinds mijn jeugd hoe fijn het is om buiten te zijn. Vooral wandelen, liefst een paar dagen achter elkaar doet altijd iets met me. Het contact met de natuur om je heen, het hoofd dat langzaam leeg wordt. Blijdschap en puurheid die ontstaat. De fysieke inspanning in combinatie met het buiten zijn doet volgens mij iedereen goed. Wanneer komt het voor dat je minder blij de natuur uitkomt dan in gaat. Bij mij is het in ieder geval altijd andersom.

 Een tijdlang woonde ik in Ecuador middenin de Andes, waar ik oa. mooie trektochten organiseerde door de bergen. In die tijd groeide ook mijn interesse voor persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. En rijpte het idee om de combinatie te maken. Begeleiding en coaching in combinatie met wandelen in de natuur.

 Inmiddels was ik plannen aan het maken om terug te gaan naar Nederland en toen bleek dat er in Nederland gewoon opleidingen zijn om één en ander te combineren. Inmiddels vier jaar later ben ik werkzaam als Outdoor Life Coach zoals het heet. En kun je bij mij terecht voor coaching en bewustwording in de natuur in Nederland en in Ecuador.

 In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat de rol van de natuur nog veel groter is dan ik dacht. Behalve dat het eigenlijk altijd fijn is om buiten in de frisse lucht te zijn kan de natuur je ook in dieper contact brengen met jezelf. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de natuur ook je eigen spiegel is, waar je alleen maar in hoeft te kijken.

 Tijdens de reizen of coaching wandelingen maak ik veel gebruik van de stilte. Waar kun je beter stil zijn dan in de natuur? Vaak komen mensen aan met een vol hoofd, laat ik ze een tijdje praten, want vaak samen gaat met een flink wandeltempo. Na een tijdje wordt het stiller en gaat het tempo omlaag. Mensen komen aan. Aandacht gaat meer naar de plek waar we zijn, mensen gaan opmerken hoe mooi het eigenlijk is.

 Praten gaat vaak ook makkelijk terwijl je naast elkaar loopt in plaats van binnen zit tussen vier muren. Mensen komen sneller bij hun intuïtie buiten. Creativiteit en inspiratie gaan weer stromen.

 Wat valt je op als rondkijkt? Vaak één van mijn eerst gestelde vragen. Een open vraag zonder goed of fout, want hoe vaak ik ook wandel met mensen, iedereen valt iets anders op. En wat kan hetgeen dat je opvalt voor je symboliseren? Of hoe is dit in je eigen leven? En ook daar zijn vele verschillende antwoorden, die vaak precies de kern van het probleem raken waarmee ze zijn gekomen. Denk aan een specht die heel hard tikt en het harde werken symboliseert. De chaos van bosjes, die de drukte in het hoofd weergeeft. Of juist afval langs het pad, die het zooitje in iemand leven spiegelt. Alles in de omgeving doet mee, inclusief de mensen en dieren die we onderweg tegenkomen.

 Dus behalve dat je geniet van de natuur, kun je de natuur ook betrekken op jezelf. De spiegel waar je inkijkt vanuit rust en stilte. Wat zie je en wat betekent het voor je?

 En natuurlijk kun je nog veel meer. Kies maar eens een boom uit die voor jezelf staat, wat valt je op? Beklim eens een berg en vraag je af welke berg je in het dagelijks leven eigenlijk beklimt. En hoe doe je dat? Ga je heel hard omhoog? In je eigen tempo of dat van een ander? Stop je om te genieten van het uitzicht of ga je door tot je doel is bereikt? Denk aan verschillende paden als het gaat om keuzes maken.

 Vaak loopt dit paralel met hoe je dingen aanpakt in je dagelijks leven. En dat kan volledig naar wens zijn of het laat je juist zien waar je tegen aan loopt en hoe je die berg wellicht op een andere manier kan beklimmen. En zo zijn de mogelijkheden eindeloos.

 Inmiddels telt Nederland vele wandelcoaches en ieder heeft zijn eigen aanpak. Als Outdoor Life Coach heb ik naast de verschillende wandelcoach technieken ook diverse coaching methodes in mijn rugzak die je normaal binnen zou toepassen. Methodes die zeer behulpzaam zijn in het ontdekken van bepaalde gedachtepatronen die je in de weg zitten. Of je juist laten zien hoe je reageert in contact met de ander. Mensen komen bij me met veel verschillende levensvragen, maar vaak gaat het om keuzes. Kiezen vanuit je hart, vanuit je eigen natuur. En wat staat je in de weg om dat te doen.

 Buiten in de natuur zijn is al heerlijk en doet de mens goed. En hiernaast is de natuur een prachtige, inspirerende plek voor zelfreflectie en zelfinzicht. Als je het extra avontuurlijk wilt maken kan dat natuurlijk al wandelend in de Andes van Ecuador. Maar zover weg hoef je helemaal niet. Ook in Nederland is er meer dan genoeg ruimte om even in contact te komen met de stilte, de ruimte en jezelf.

Meer informatie vind je op: www.katriendejong.nl

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *