Bosmann Bakker, hoe is het begonnen?

Het begon allemaal in de Himalayas van India. Na een lange rijdag op de motor, natuurlijk door de sneeuw en de blubber, zaten we voldaan bij ons kampvuurtje. Het hout hadden we enigszins onhandig bij elkaar gehakt, wat de voldoening toen het eenmaal brandde des te groter maakte. Freek en ik hadden elkaar niet lang daarvoor in Nederland ontmoet, maar onze klik was zo sterk dat we zonder twijfel besloten een maand de wildernis in te trekken.

Wat Freek en ik snel in elkaar herkenden was onze persoonlijke zoektocht. We worstelden met vragen als Wat zijn mijn belangrijkste eigenschappen? en Hoe kan ik die inzetten? Freek wist mij vaak precies de juiste vraag te stellen. Het soort van vraag waarvan je het antwoord erop het liefst van je af schreeuwt. Misschien ken je het wel, iemand vraagt je iets of je leest iets wat precies de juiste snaar raakt. Dat kan erg confronterend zijn.

We ontdekten samen een sterk reflecterend vermogen. Freek vertelde me eens dat mijn rust hem de ruimte gaf om zich echt open te stellen. Wat anderen vooral opvalt is de eindeloze energie die we in elkaar losmaken. Soms staan we letterlijk te stuiteren van enthousiasme.

In de Himalayas van India kwam alles bij elkaar. We ontdekten dat er, helemaal terug naar de basis zonder enige vorm van afleiding, eigenschappen naar boven komen die we normaal laten ondersneeuwen. Deze eigenschappen staan zo dicht bij wie we echt zijn dat we nieuwsgierig werden naar hoe ons leven eruit zou zien wanneer we hier meer gebruik van maken.

Onze gemeenschappelijke ontdekking was het plezier dat we eigenlijk beleefden bij het coachen van anderen. Niet alleen elkaar, maar ook thuis en op ons werk. Maar zoals dit in de natuur kan, met niks anders dan de natuur, dat is andere koek. Rennen, hakken, vuur stoken en even helemaal niks hebben geeft ruimte om ontdekkingen te doen die echt vernieuwend zijn.

Deze ervaring willen we met anderen delen. Terug naar de basis en daar ontdekken welke verborgen eigenschappen er naar boven komen. Misschien schuilt er in een bankmedewerker wel een echte bosman of een echte bakker? Nog nooit voelde een beslissing zo vanzelfsprekend en authentiek.

In 2016 trekken we met nieuwsgierige mensen het bos in. Samen op ontdekkingstocht. We timmeren aan een website om ons idee voor de buitenwereld zichtbaar te maken en volgen een trainersopleiding. Over een paar maanden zijn we er klaar voor en gaan we echte ontdekkingen doen in de natuur. Wat zullen deelnemers ervaren bij twaalf uur stilte in de natuur? Wat hebben ze ontdekt na een nacht onder een zeiltje? Hoe gebruik je persoonlijke ontdekkingen om professioneel te groeien?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *